airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hvad er forundersøgelse, efterforskning, lokal mineralaktivitet og videnskabelig undersøgelse? 

Der skal mange geologiske, miljømæssige og tekniske undersøgelser til for at dokumentere potentialet for en mine. Et mineralefterforskningsselskab starter derfor med en forundersøgelsestilladelse eller efterforskningstilladelse og går herefter i gang med feltarbejde. Tilladelser kan gives til lands eller marint (Ikke på dybder over 200 meter).

Forundersøgelser, efterforskning, lokal mineralaktivitet, videnskabelige undersøgelser og deres generelle tilladelsesvilkår kan der læses yderligere om på www.govmin.gl.

Nedenstående illustration giver et overblik over processen fra en efterforskningstilladelse, hele vejen til nedlukning og afsluttende monitorering.

I det følgende afsnit, kan du finde information om miljøbeskyttelse ved de typer af aktiviteter, som typisk relaterer sig til efterforskningsfasen. Du kan læse mere om miljøbeskyttelse i anlægs-, produktions- og afviklingsfaserne under afsnittet ”På vej mod udnyttelse”.

Fælles for alle følgende typer af aktiviteter er, at Mineralmyndigheden skal informeres om det planlagte arbejde, og for nogle aktiviteter skal der ansøges om tilladelse. Det hele samles i en feltaktivitetsansøgning, som stiles til Råstofstyrelsen senest d. 1. maj i det år aktiviteterne planlægges udført. Der kan læses yderligere om ansøgningsprocedurer og hentes skabeloner på deres hjemmeside. Regler for feltarbejde er også yderligere beskrevet i dette afsnit.

Miljøstyrelsen for Råstofområdets rolle er at sikre, at der både i ansøgningsprocessen om nye tilladelser og aktiviteter på et tilladelsesområde er sat vilkår, som afbøder evt. påvirkninger på områdets dyreliv og brugen af området. Når Miljøstyrelsen behandler en ansøgning om feltaktiviteter er der særligt opmærksomhed på, hvad det er for et område, aktiviteterne kan påvirke (se mere under ”Fredede og vigtige biologiske områder”.

Derudover er der også særlig opmærksomhed på aktiviteter, som kan være forstyrrende eller påvirkende på kortere eller længere sigt. Det er typisk boring, kørsel og sprængning. Men det kan også være brug af drone, seismik, processkemikalier eller generering af restprodukter og affald (se mere under Regler for feltarbejde og rapportering og Retningslinjer for affaldshåndtering fra midlertidige arbejdslejre.

I mange tilfælde vil disse retningslinjer udstikke rammerne for de aktiviteter, der ansøges om. I nogle tilfælde vil der skulle laves vurderinger af den konkrete ansøgning. Dette vil typisk indebære en dialog mellem Miljøstyrelsen, vores rådgivere og ansøgeren, hvor uddybende information ofte efterspørges. Der kan derfor i nogle tilfælde forventes forlænget behandlingstid af en feltaktivitetsansøgning. Ansøgere anbefales derfor at orientere sig på NatureMap, og at ansøge i god tid, for aktiviteter i områder af væsentlighed for natur- og dyreliv.  Efter endt feltsæson, skal aktiviteterne beskrives i en feltrapport. Dette sikrer, at Mineralmyndigheden har viden og dokumentation for, hvad der faktisk er blevet udført i felten. Dokumentation (f.eks. i form af billeder) vil ofte være gavnligt i forbindelse med feltlejre, midlertidig oplagring, udledning eller affaldshåndtering og flyverute og -højde ifald survey eller hyppige overflyvninger af følsomt eller fredet område er foretaget. I nogle tilfælde sætter Miljøstyrelsen allerede krav om dette ved godkendelse af ansøgningen om feltaktiviteter. Du kan læse mere om rapporteringskrav og finde skabeloner på Råstofstyrelsen hjemmeside.

Forundersøgelse

En forundersøgelsestilladelse er en tilladelse uden eneret til at lave undersøgelser i et stort område og uden efterforskningsforpligtelser i området (Nord-, Øst- eller Vestgrønland).Forundersøgelsestilladelser omfatter typisk overordnede geologiske undersøgelser og kortlægning, f.eks. fra luften. Det er mindre hyppigt, at der er omfattende og koncentrerede aktiviteter på jorden. Miljøstyrelsen har ofte fokus på forstyrrelse af dyreliv, f.eks. fuglekolonier eller migrationsruter, som bl.a. kan forstyrres af overflyvning.

Efterforskning

En efterforskningstilladelse er for et mindre område end forundersøgelsestilladelsen. Her har selskabet eneret til at lave efterforskning i området og har samtidig efterforskningsforpligtelser.
Efterforskningsaktiviteter kan variere meget i omfang og potentiale for påvirkning. Efterforskning foregår typisk over en årrække, og indebærer derfor også ofte, at der etableres midlertidige arbejdslejre med større bemanding og mere materiel end de øvrige typer tilladelser beskrevet. Undersøgelser er ofte målrettet at lokalisere og afgrænse en eller flere bestemte ressourcer, samt andre tekniske og geologiske undersøgelser, der er relevante for projekteringen og planlægningen af en eventuel udnyttelse. Aktiviteterne omfatter derfor ofte både borearbejde og sprængning, og dermed også kørsel i terræn, samt transport og opbevaring af sprængstof, brændstof og proceskemikalier (f.eks. boretilsætningsstoffer). Efterforskningsfasen omfatter også typisk begyndende miljøundersøgelser og baseline studier.
De øvrige afsnit på denne side Fredede og vigtige biologiske områder, Regler for feltarbejde og rapportering og Retningslinjer for affaldshåndtering fra midlertidige arbejdslejre omfatter alle emner, som er typiske i Miljøstyrelsens vurdering af feltaktivitetsansøgninger af efterforskningsaktiviteter.
Når et råstofselskab når til et fremskredent punkt i sin efterforskning, og ønsker at påbegynde baseline studier til brug i en senere VVM-proces, anbefales det, at der rettes kontakt til Miljøstyrelsen for Råstofområdet. Det kan være af stor betydning for den senere VVM-proces, at de indledende miljøundersøgelser og baseline studier er tilstrækkeligt gennemtænkt og designet, i forhold til hvad der skal undersøges, og på hvilke måder. Derfor bør der afsættes god tid til dialog med Miljøstyrelsen, når disse typer af feltaktiviteter planlægges. Manual for prøveindsamling er tilgængelig her.

Lokal mineralaktivitet

Lokal mineralaktivitet er også underlagt særskilte vilkår om beskyttelse, med udgangspunkt i de samme regler for feltarbejde, som gør sig gældende for forundersøgelses- og efterforskningstilladelser. Vejledning omkring typer af tilladelser og aktiviteter omfattet af lokal mineralaktivitet kan ses på Råstofstyrelsens hjemmeside. Særskilt lovgivning, som fremhæver under hvilke vilkår lokal mineralaktivitet afviger fra øvrige råstofaktiviteter, kan ses i afsnittet om lovgivning.

Lokal mineralaktivitet omfatter typisk få personer med håndholdt værktøj, og meget små arbejdslejre. I nogle tilfælde kan det omfatte kørsel i terræn og arbejde med el- eller brændstofdrevet håndholdt værktøj, der ligesom alle andre aktiviteter skal ansøges om til Mineralmyndigheden.

Lokal mineralaktivitet omfatter altid et meget lille geografisk område. Miljøstyrelsens fokus er primært på kørsel i terræn samt transport, opbevaring og bortskaffelse af brændstof og affald.

Materiale til det lokale byggemarked (sandsugning)

Sandsugning og indsamling af andet materiale til byggeindustrien er også reguleret under lov om lokale mineralaktiviteter. Disse aktiviteter er underlagt de samme miljøkrav som lokale mineralaktiviteter, og skal derfor også vurderes af Miljøstyrelsen inden aktiviteter kan påbegyndes.

Ansøgere som skal åbne en grusgrav eller suge sand skal udfylde et særligt ansøgningsskema lavet til aktiviteter som udvinder materiale til byggeindustrien. For at få adgang til dette ansøgningsskema skal man kontakte Råstofstyrelsen på mlsa@nanoq.gl.

Videnskabelige undersøgelser

Videnskabelige undersøgelser skal ansøges om hos Råstofstyrelsen, og er underlagt feltreglernes vilkår. Miljøstyrelsen behandler ansøgninger om videnskabelige undersøgelser som øvrige råstofaktiviteter.

Videnskabelige undersøgelser kan bestå af mange forskellige typer af aktiviteter. Miljøstyrelsen har f.eks. opmærksomhed på, om aktiviteterne eller transporten af mandskab og udstyr, foregår i fredede eller biologisk vigtige områder. Videnskabelige undersøgelser foregår i nogle tilfælde til havs, med et forskningsskib som base. Undersøgelser udført til havs (seismik, sedimentprøver, eller blot optællinger fra et skib i fremdrift) kan være særligt forstyrrende for bestemte arter i bestemte perioder. Derfor er oplysninger om sejlruter, målingsudstyr, styrke og frekvens typisk relevante i ansøgningsprocessen for disse typer aktiviteter.