Den 1. januar 2013 blev Miljøstyrelsen for Råstofområdet oprettet som dén myndighed, der regulerer aktiviteter vedrørende mineraler og miljø, natur og klima.
Miljøstyrelsen samarbejder med de øvrige afdelinger i Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, og med Råstofstyrelsen i Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling. Samarbejdet bidrager til at sikre fokus på beskyttelse af miljø og natur samt at fremme samfundsudviklingen på et videnskabeligt og bæredygtigt grundlag i respekt for menneskets livsvilkår og med målet om at bevare dyre- og plantelivet. Desuden forankres de miljømæssige kompetencer inden for vores område i det faglige fællesskab med den øvrige miljømyndighed i Grønlands Selvstyre.
Se nedenstående video for en præsentation af Miljøstyrelsens arbejde.
Fodnoter til videoen:
- 0.00 - Najaaraq Demant-Poort er ikke længere ansat i Miljøstyrelsen.
- 0.09 - Råstoflovens bestemmelser blev i 2023 erstattet og revideret af loven om mineralaktiviteter og i 2024 af loven om lokal mineralaktivitet.
- 0.22 – Miljøkapitler der tidligere var omfattet af råstofloven, er nu indeholdt i loven om mineralaktiviteter og loven om lokal mineralaktivitet.
Miljøstyrelsen for Råstofområdets videnskabelige rådgivere
Grønlands Naturinstitut og DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet er uafhængige videnskabelige institutioner og rådgivere for Miljøstyrelsen. Grønlands Naturinstitut og DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi udfører videnskabelige undersøgelser, indsamler data og formidler faglige vurderinger og anbefalinger til Miljøstyrelsen. Disse vurderinger danner grundlag for vores udarbejdelse af retningslinjer og afgørelser om f.eks. regulering og tilsyn i forbindelse med ansøgning om nye tilladelser og aktiviteter i forbindelse med forundersøgelser, efterforskning, udnyttelse og minenedlukning. Samarbejdet med Grønlands Naturinstitut og DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi bidrager desuden til anbefaling vedr. fastsættelse af vilkår og belysning af direkte, afledte og kumulative miljøpåvirkninger og afbødende foranstaltninger.
I nedenstående video beskrives det hvad uafhængig videnskabelig rådgivning er.
Fodnoter til videoen:
- 0.05 - Kristine Lynge-Pedersen er ikke længere ansat i Miljøstyrelsen.
- 0.12 – Gert Asmund er ikke længere tilknyttet DCE.
I de følgende to videoer ses eksempler på rådgivere fra DCE, der fortæller kort om deres arbejde.
Fodnoter til videoen:
- 0.00 – Violeta Hansen er ikke længere ansat i DCE.
Miljøstyrelsen baserer sine afgørelser på baggrund af evidensbaseret viden og overvågning med det formål at forstå konsekvenserne af råstofaktiviteter og sikre proportionelle afbødende foranstaltninger anvendes.
Udledning af potentielt miljøskadelige stoffer kan begrænses ved rensning af spildevand, eller ved vilkår om mængden af anvendelse af miljøskadelige stoffer og krav om nedbrydeligheden af disse. Der sættes vilkår til råstofselskaber om overholdelse af grænseværdier, der fastsættes for udledninger til vandmiljøet og emissioner til luftmiljøet. De baseres på miljøkvalitetskriterier og baggrundsværdier i miljøet, se nedenstående video for yderligere forklaring.
I nedenstående video illustreres grundprincipper omkring forurening og grænseværdier.
Nedenfor opridses og illustreres baggrunden og grundlaget for Miljøstyrelsens samarbejde med DCE og GN.
Fodnoter til videoen:
- 0.00 - Najaaraq Demant-Poort er ikke længere ansat i Miljøstyrelsen.
- 2.10 – Råstoflovens bestemmelser blev i 2023 erstattet og revideret af loven om mineralaktiviteter og i 2024 af loven om lokal mineralaktivitet.
Nedenfor ses kontaktoplysninger til de videnskabelige rådgivere:
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Århus Universitet
Forsknings- og rådgivningschef, seniorforsker
GN - Grønlands Naturinstitut, Afdelingen for Miljø og Råstoffer
Afdelingschef
Borgere
Det er af høj prioritet at sikre, at alle borgere er informerede og har mulighed for at bidrage med deres viden og information om råstofaktiviteter. Det kan kun lade sig gøre, hvis information om aktiviteterne og reguleringen heraf bliver gjort tilgængeligt og formidlet på en forståelig måde for offentligheden. Dette arbejde er centralt for Miljøstyrelsen for Råstofområdet. Borgerinddragelse er et vigtigt aspekt i denne sammenhæng, og afgørende for at forstå og håndtere lokale problemstillinger på miljøområdet. Derfor opfordrer vi aktivt borgere til at dele deres viden og evt. bekymringer, så beslutningsgrundlaget i konkrete sager kan udvides og forbedres.
Gennemsigtighed samt åben, gensidig og inddragende kommunikation med borgere er afgørende for at etablere et solidt og velinformeret beslutningsgrundlag, der bygger på den seneste viden om miljøforhold. Vi prioriterer informationsudveksling med offentligheden, særligt med de lokalsamfund, der påvirkes af råstofaktiviteter. Dette indebærer sikringen af adgang for borgere til deling af information og deltagelse i borgermøder samt hensyntagen til lokale interesser på miljøområdet.
Her på hjemmesiden vil du kunne finde information, om hvornår og hvordan borgere kan være involverede i natur-, miljø- og klimabeskyttelse i forbindelse med råstofaktiviteter. Du kan blandt andet læse mere om
- borgermøder under Vurdering af Virkninger på Miljøet.
- borgerinddragelse under Borgerinddragelse.
- Høringsmateriale (rapporter, hvidbøger, baggrundsmateriale) fra konkrete råstofprojekter her.
Ønsker du at kontakte Miljøstyrelsen for Råstofområdet kan du skrive til eamra@nanoq.gl eller ringe (+299) 34 50 00.
Råstofselskaber
Miljøstyrelsen for Råstofområdet vægter et åbent og givende samarbejde med rettighedshavere inden for råstofområdet. Vores primære opgaver inkluderer at være tilgængelige og åbne for spørgsmål og dialog vedrørende miljømæssige og regulatoriske forhold. Vi arbejder aktivt på at stille viden, information og ressourcer til rådighed for rettighedshavere, herunder adgang til dokumentation vedrørende miljøforhold, miljømæssige krav samt bedste tilgængelige teknologier og bedste miljøpraksis inden for råstofområdet.
Ved ansøgning om udnyttelse af mineralforekomster i Grønland, skal der udarbejdes en vurdering af mulige virkninger på miljøet (VVM). Du kan læse indgående om dette emne, og se retningslinjer for udarbejdelse af VVM her.
Hvis du som borger eller som selskab, ønsker at søge om en tilladelse i henhold til loven om mineralaktiviteter eller lov om lokal mineralaktivitet, skal du søge hos Mineralmyndigheden. Råstofstyrelsen koordinerer behandlingen af ansøgninger mv. med Miljøstyrelsen. Du kan læse mere om fordeling af råstofmyndighedens arbejde her.