Miljøstyrelsen har ansvaret for at regulere alle trin i processen fra forundersøgelse og efterforskning til udvinding af mineraler og efterfølgende nedlukning. Vores opgave er at sikre, at der træffes de nødvendige tiltag for at forebygge og reducere forurening i forbindelse med disse aktiviteter. Dette sker ud fra principper om anvendelse af den Bedste Tilgængelige Teknik (BAT), den Bedste Miljøpraksis (BEP) og Best Anvendelige Kontrol Teknikker (BPT), så natur, miljø og klima beskyttes ud fra høje internationale standarder. Et eksempel herpå kan bl.a. være at udledningen af potentielt miljøskadelige stoffer begrænses så meget som muligt ved rensning af spildevand, eller ved vilkår om mængden af anvendelse af miljøskadelige stoffer og krav om nedbrydeligheden af disse. Råstofselskaber skal derfor bl.a. overholde regler for udledninger til vandmiljøet og emissioner til luftmiljøet, miljøkvalitetskriterier og regler for støj og støv.
Bedst Tilgængelige Teknologi (BAT) og Bedste Miljøpraksis (BEP)
BAT og BEP er to principper, som Grønland ved tilslutningen til OSPAR-konventionen er forpligtet til at følge.
BAT er de bedste tilgængelige tekniske løsninger, best available practices. Det er en betegnelse for seneste udvikling, state of the art, på det tekniske område inden for processer, anlæg og driftsmetoder, som begrænser udledninger og mængden af affald.
BEP er de bedste miljømæssige løsninger, best environmental practices. Det er en betegnelse for anvendelsen af de mest hensigtsmæssige kombinationer af kontrolforanstaltninger og -strategier for at begrænse miljøpåvirkninger.
Både BAT og BEP er dynamiske og udvikler sig i takt med, at ny viden opstår og ny teknologi udvikles.
Link ec.europa.eu/environment/pdf/waste/mining/MWEI BREF.pdf
Miljøstyrelsen har gennem loven om mineralaktiviteter og loven om lokal mineralaktivitet bemyndigelse til at træffe afgørelser og fastsætte vilkår på miljøområdet i forbindelse med mineralaktiviteter. Lovene og de tilhørende regelsæt fastlægger regelværket for, hvordan råstofaktiviteter skal gennemføres i Grønland. Disse regler indeholder bestemmelser om miljøbeskyttelse, krav til tilladelser, regulering og monitering. Vi bidrager til at sikre, at alle råstofaktiviteter overholder gældende lovmæssige krav og fremmer brugen af BAT og BEP i størst muligt omfang.
For at sikre mindst mulig miljøpåvirkning og at mineralaktiviteter foregår på en miljømæssig forsvarlig måde, etablerer vi tætte samarbejdsrelationer med øvrige myndigheder, rettighedshavere og uafhængige videnskabelige institutioner. Dette samarbejde omfatter tilsyn, regulering, monitering og håndhævelse af miljømæssige standarder i alle faser af råstofaktiviteter.