Se her hvordan lovgivning sikrer offentlighedens ret til at blive informeret og inddraget i VVM-processen for et råstofprojekt.
Fodnoter til videoen
- Bestemmelserne i §87 fra Råstofloven, er nu omfattet af §106 og §107 i loven om mineralaktiviteter.
I de nedenstående to videoer, sættes flere ord på, hvad borgerinddragelse kan være, og hvordan Mineralmyndigheden arbejder for at gøre høringer aktuelle, vedkommende, og i tråd med de kommunikationsformer der findes i dag.
Åbne informationer og data
De fleste miljødata forbundet med et råstofprojekt bliver gjort offentligt tilgængelige i forbindelse med den offentlige høring af en VVM-redegørelse. Miljøstyrelsens egne udgivelser, f.eks. moniteringsrapporter, kan ses her.
Har du spørgsmål til specifikke miljødata, kan du kontakte Miljøstyrelsen for Råstofområdet på eamra@nanoq.gl.
Fortrolighed af miljødata
Visse rådata kan være pålagt restriktioner og fortrolighed i en tidsbegrænset periode. Et råstofselskab kan for eksempel have rettigheder til specifikke oplysninger i visse typer af indrapporterede data i en bestemt periode. Generelle oplysninger om eventuelt fortrolige indrapporteringer kan offentliggøres i fortrolighedsperioden. Efter en sådan fortrolighedsperiode ophører, har både råstofselskabet og Grønlands Selvstyre ret til frit at disponere over alle indrapporterede data.
Forskere har rettigheder til at publicere egne data i videnskabelig sammenhæng, før de bliver fuldt offentligt tilgængelige.